Yin Yoga en meridianen

Yin Yoga & Meridiaan Systeem

We hebben een fysiek lichaam dat opgebouwd is vanuit een frame van o.a. botten maar daarnaast zijn we ook allen in “bezit” van een energetisch lichaam, die bestaat oa uit meridianen waar we in deze lessenreeks dieper op ingaan.

Onze meridianen, gelegen binnen het bindweefsel van ons lichaam, spelen een belangrijke rol in de overdracht van informatie. De meridianen verzorgen het transport van energie en vormen aldus de energetische bloedsomloop van jouw lichaam.

Ze vervoeren de levenskracht (Chi, Prana), reguleren de spijsvertering, ruimen blokkades op en bepalen zelfs de snelheid en manier waarop de cellen veranderen.


Deze meridianen stromen in en over het hele lichaam en verbinden lichaamsdelen, organen, zintuigen en de psyche met elkaar.

Meridianen werden 6.000 jaar geleden voor het eerst benoemd in de Veda’s door de oosterse geneeskundigen.


MERIDIANEN EN ORGANEN Volgens de Traditionele Chinese geneeswijze(TCM) heeft elk lichaam 12 hoofdmeridianen, 6 meridiaanparen die verbonden zijn met onze organen:

• Hart meridiaan(Yin) - Dunne Darm meridiaan (Yang) • Nier meridiaan (Yin) - Blaas meridiaan (Yang) • Milt meridiaan (Yin) - Maag meridiaan (Yang) • Lever meridiaan (Yin) - Galblaas meridiaan (Yang) • Longen meridiaan (Yin) - Dikke Darm meridiaan (Yang) • Pericard meridiaan (Yin) - Drieverwarmer meridiaan (Yang)


ENERGIE STROOM Alle meridianen zijn als een netwerk met elkaar verbonden. Een storing in een meridiaan of het gebied van die meridiaan, geeft een verstoring die op het hele lichaam, de geest en de ziel van invloed is.

Het vrij kunnen stromen van de levensenergie is van essentieel belang voor je gezondheid. Onderbrekingen in het stromen van de energie - zoals wanneer deze stagneert, wordt geblokkeerd, of ergens anders naartoe vloeit - worden gedacht te worden veroorzaakt door emotionele of fysieke problemen.


In een later stadium kan dat een ziekte veroorzaken. Alles is energie.

Ziekten komen niet zomaar uit de lucht vallen: alles heeft een oorzaak en een begin. En het begint vaak met een verstoring in de energie(-stroom).


DE ENERGIE BALANS HERSTELLEN MET YIN YOGA Bij Yin Yoga is er vaak aandacht voor het stimuleren van meridianen.

Tijdens de houdingen creëren we ruimte in een gebied waar bepaalde meridianen lopen, zodat de energie daar beter kan doorstromen.

Door de langdurige rek of juist de compressie(druk) kun je disbalans en/of blokkades binnen een energie systeem verminderen of zelfs opheffen.


92 keer bekeken0 reacties